Effectief Altruïsme

Op Trouw staat een mooi artikel uit 2018 van Peter Henk Steenhuis over effectief altruïsme.

Effectief altruïsme gaat ervan uit dat je goed kijkt hoe je hetgeen je beoogd zo effectief mogelijk kan ondersteunen. Als voorbeeld geeft hij het ondersteunen van blinden. Iemand in Nederland tien jaar voorzien van een blindengeleidehond kost 40.000 euro. Terwijl je voor veertig euro ook kan voorkomen dat iemand in Afrika blind wordt. Voor hetzelfde geld kun je dan dus 1.000 kinderen helpen om niet blind te worden.

Nu is het zo dat wanneer je eigen zoon of familie lid blind is je mogelijke een andere keuze maakt. Dat heet emotioneel betrokken zijn. Maar wanneer het je alleen te doen is om op een rationele manier iets bij te dragen aan het voorkomen van blind worden in de wereld, dan kan dat effectiever.

Dit zijn mooie inzichten voor onze missie!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: