We zijn gestart!

Vandaag begint het dan echt! We hebben samen de oprichtingsakte getekend. We zijn een echte vereniging. Hiep hoi!

Maar kost dat dan geen geld? En valt er dan minder geld weg te geven? NEE, dat gelukkig niet. Hoe kan dat?

Moet je als vereniging ingeschreven staan bij de KvK?
Nee je hoeft niet als vereniging ingeschreven staan bij de 
Kamer van Koophandel. Dat komt omdat je twee soorten verenigingen hebt. De informele vereniging en de formele vereniging.
Als je met een vriendenclub iedere week gaat kaarten kan je een informele vereniging vormen. Je kan je eigen regels bepalen en ook wie er wel en niet lid mag zijn. Maar juridisch is er geen 
rechtspersoon. Dat wil zeggen dat de bestuurders of organisatoren aansprakelijk zijn. Als je een formele vereniging maakt dan is dat wel een rechtspersoon. Daarvan is niet het verenigingsbestuur, maar de vereniging aansprakelijk.
Voor een 
formele vereniging moet je langs de notaris. Die stelt de formele statuten op. Bovendien moet de formele vereniging ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.
Als je dus als vereniging dingen organiseert met een zeker risico, richt dan een formele vereniging op. Dat geldt zeker voor 
een personeelsvereniging die zo nu en dan een uitje organiseert. Een vreselijk voorbeeld was een ongeluk tijdens een personeelsuitje van Kruidvat in 2007. Tijdens een tocht met een vlot op de rivier de Berkel verdronken twee personeelsleden.

We hebben dus een informele vereniging opgericht. Zonder kosten voor KVK.

In het beschermde gedeelte zijn de statuten na te lezen.

B.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: